Зачекайте
йде завантаження
Всі українці повинні мати рівні умови і можливості: відбулося чергове засідання Ради безбар'єрності

Всі українці повинні мати рівні умови і можливості: відбулося чергове засідання Ради безбар'єрності

29.03.2024 15:03:44

29 березня під головуванням Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, за участі Першої леді Олени Зеленської, відбулося засідання Ради безбар'єрності. До заходу долучилася секретар міської ради Катерина Ямщикова.

"Продовжуємо роботу зі створення безбар'єрного середовища для всіх громадян, бо на першому місці для нас є потреби людини, інклюзивність, відкритість, високі стандарти якості життя. Все це має бути не лише в столиці, а й в інших містах та віддалених населених пунктах громад. Всі українці й українки повинні мати рівні умови і можливості", - сказав Денис Шмигаль.

За його словами, Рада безбар'єрності у 2024 році сфокусується на роботі в територіальних громадах.

"Частиною безбар'єрності має бути самореалізація ветерана, відбудова за принципом "краще, ніж було", тобто доступніше. Ще один напрямок - це цифрова безбар'єрність, діджиталізація, яка охоплює всі реформи, які зараз відбуваються в країні (доступ до інтернету та можливість скористатися цифровими послугами). Кожна громада має забезпечити фізичну можливість і зручність пересування для всіх жителів.  Доступність укриттів - це теж сьогодні життєва необхідність", - додав Денис Шмигаль.

Олена Зеленська відмітила, що нас кожного дня намагаються знищити, тому маємо навчитися берегти кожну людину, кожне життя в нашій країні.

"Для 50% мешканців України, люди з інвалідністю залишаються невидимими, а їх - 3 мільйони. Соціальна невидимість - це завжди про обмеження можливостей. Кожен новий об'єкт має бути доступним, щоб додавати можливості, примножувати, повертати їх, відкривати, а не закривати. Мають робити видимими людей. Про безбар'єрність - це не тільки про людей з інвалідністю, це про кожного з нас: працюючий ліфт, зручне робоче місце, працююча кнопка та інше. Це комфорт для кожного", - сказала Олена Зеленська.

Під час засідання обговорили напрацювання та перший досвід громад, які вже створили місцеві Ради безбар'єрності.

У Полтавській громаді триває процес створення Ради безбар'єрності, формування та реалізації Стратегії безбар'єрності.