Зачекайте
йде завантаження
Ботулізм: що варто знати та як вберегтися

Ботулізм: що варто знати та як вберегтися

14.06.2024 10:06:54

В Україні з  початку 2024 року спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний. За аналогічний період 2023 року територіальними органами Держпродспоживслужби було взято участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 29 постраждалими, серед яких летальних випадків не було.

Всього за оперативними результатами розслідування випадків ботулізму в Україні з початку 2024 року встановлено, що випадки захворювань пов’язані із вживанням наступних харчових продуктів:

  • риба домашнього виготовлення – 9 випадків з 10 постраждалими;
  • рибна продукція, придбана в магазині – 5 випадків з 6 постраждалими;
  • рибна продукція невідомого походження – 2 випадки;
  • в’ялена риба, придбана у місці стихійної торгівлі – 1 випадок;
  • м’ясна консервація домашнього виготовлення – 3 випадки з 4 постраждалими;
  • овочева консервації домашнього виготовлення – 2 випадки з 2 постраждалими;
  • ковбаси домашнього виготовлення – 1 випадок з 1 постраждалим;
  • фактор інфікування не встановлений – у 1 випадку з 1 постраждалим.

Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції, ймовірно промислового виробництва, серед яких один випадок летальний, що може бути пов’язаний із вживанням страви «суші» (Запорізька область).

У Полтавській області в поточному році зареєстровано 1 випадок захворювання на ботулізм. Захворіла мешканка с. Степне, Запорізького району, Запорізької області, вимушено переміщена особа, яка вживала рибу в’ялену – лящ, виготовлену самостійно в домашніх умовах.

У 2023 році  в   Полтавській області було зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм. Захворіли  мешканці м. Полтави 1986 та 1994 року народження, які вживали  рибу в’ялену – лящ. В одному  випадку риба була домашнього виготовлення, в іншому випадку походження риби не відоме.

Нагадуємо, ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини, які виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.

Це і обумовлює    важкий перебіг хвороби, тривалий  термін перебування пацієнтів на госпітальному ліжку,  високу летальність, інвалідизацію,  високу  вартість лікування  та реабілітації.

Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

Аби вберегтися від небезпеки, віддавайте перевагу лише тим продуктам, у якості яких ви впевнені. Уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, а також м’ясних та грибних та інших консервів, виготовлених у домашніх умовах;
  • не купуйте їх у місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Симптоми ботулізму:

  • виражена втома, слабкість, запаморочення, нудота, головний біль;
  • зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), “пелена” перед очима, сухість у роті та горлі, а також труднощі з ковтанням та мовленням;
  • блювання, закреп і здуття живота;
  • параліч дихальних м’язів.

За перших симптомів ботулізму не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться по медичну допомогу! Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).