Зачекайте
йде завантаження
Полтавська резиденція дитячого омбудсмена на Мало-Садовій (до Дня захисту дітей)

Полтавська резиденція дитячого омбудсмена на Мало-Садовій (до Дня захисту дітей)

01.06.2023 08:06:48

Вперше  у світі  Міжнародний  день  захисту  дітей  почали  відзначати у 1949 році. В Україні День захисту дітей започаткований згідно Указу Президента у 1998 році, щорічно 1 червня.

Комунальними музеями міста в їхній повсякденній культурно-просвітницькій роботі велика увага приділяється взаємозв’язку з дитячою та підлітковою категорією відвідувачів. Проте серед п’яти музеїв, що належать до базової мережі закладів культури Полтавської міської територіальної громади, є музей, який найбільше опікується дитячою аудиторією – Літературно-меморіальний музей В.Г.Короленка.

Садиба видатного письменника-гуманіста, правозахисника на тодішній вулиці Мало-Садовій (нині – вул. Короленка) з 1903 року стає надійним і постійним прихистком дитячого сміху, радощів та сподівань на краще. Череда революцій, зубожіння, голод, хвороби та жахіття Першої світової війни – від всіх цих проявів бурхливого початку ХХ століття першими страждали діти. Маючи своїх двох доньок-помічниць (Софія та Наталя), родина письменника робила все можливе для захисту дітей Полтави, їхнього гармонійного розвитку, а й, інколи, навіть збереження життя.

Без перебільшення можна казати, що Садиба письменника на Мало-Садовій виконувала функцію головного «офісу» уповноваженого з прав дитини, а сам Володимир Короленко був дитячим омбудсменом Полтави початку ХХ століття, посади, яка на офіційному рівні в Україні буде запропонована лише у 2011 році.

Розуміючи важливість гармонійного розвитку дитини у поєднанні фізично-психічного та інтелектуально-емоційного зростання, Короленко був засновником і в більшості випадків головою таких товариств (ГО), як Полтавське товариство сприяння фізичному розвитку дітей (1903), Полтавський Комітет міської громадської бібліотеки (1901), Полтавський Комітет допомоги голодуючим, благодійницька організація «Ліга порятунку дітей» (1918), благодійницький проект для порятунку немовлят «Крапля молока». Діяльність трьох останніх була викликана необхідністю подолання страшних наслідків Першої світової: сирітство, каліцтво і втрата здоров’я, недоїдання, безпритульність тощо.

Доньки письменника постійно виступали організаторами низки культурно-просвітницьких заходів для малечі та їх родин. Сама Садиба Короленків гостинно вітала як прогресивну молодь, так і вже знаних діячів – Іван Козловський, Іван Тобілевич (Карпенко-Карий), Михайло Коцюбинський та ін. В період зимових свят для дітей із бідних родин і сиріт улаштовуються новорічні ялинки – свята з поєднанням читанням в голос, виробленням ялинкових прикрас, чаюванням з обов’язковим пригощанням смаколиками як би сутужно не було самій родині господарів.

Понад вікову традицію опікування дітьми нині продовжує Музей-садиба письменника, який є ініціатором втілення наступних потужних проектів: «Музейна середа» (для учнівської молоді і, у тому числі, для дітей ВПО), тематична гра-квест «Скарби Короленківської садиби», музейна аматорська студія-театр «Anastasis» (керівник – Т.Духовний, в рамках проекту «Дитинство не поставиш на паузу»), благодійний проект для дітей з синдромом Дауна «Енергія родини – майбутнє дитини» (практикуючий психолог – М.Діхтенко) та ін. З метою якісного та змістовного виховання підростаючого покоління Музей-садиба В.Г.Короленка має двосторонні угоди про співробітництво з такими партнерами, як Полтавський національний педагогічний університет ім. В.Г.Короленка, ГО «Фонд захисту і підтримки талановитих дітей», ГО «Полтава ДАУН СИНДРОМ», КЗ «Інклюзивно-ресурсний центр» ПМР, Полтавський міський центр соціальних служб, ГО «Полтавська міська організація інвалідів «ПРОЛІСОК», Полтавська дитяча музична школа № 1 ім. П.Майбороди та з іншими.

Діти – це майбутнє, успішність якого формується нині, повсякденно і зараз. Усвідомлюючи це, особливо в нинішніх непростих умовах, рішенням Полтавської обласної ради 2023 рік оголошено Роком Дитини в Полтавській області.

 

Віталій Павлов,

начальник відділу туризму та культ спадщини

Департаменту культури, молоді та сім'ї ПМР