Зачекайте
йде завантаження
Володимир Короленко – почесний голова благодійної організації «Ліга порятунку дітей»

Володимир Короленко – почесний голова благодійної організації «Ліга порятунку дітей»

31.03.2023 11:03:22

Факти з життя письменника та громадського діяча.

В 1918-1921 роках Володимир Короленко взяв на себе нову місію – розв’язання проблем соціального захисту дітей.

Жовтневий переворот 1917 року, громадянська війна призвели країну до занепаду, повного знищення народного господарства й голоду. Письменник одним з перших почав привертати увагу влади та громадськості до проблеми порятунку підростаючого покоління. Загибель сотень дітей він сприймав як трагедію всесвітнього масштабу, як свідчення занепаду в суспільстві універсальних людських цінностей – милосердя і співчуття. Керуючись головним бажанням – захистити права дітей на життя - Володимир Короленко закликав людей до активних дій. Небайдужі полтавці щиро відгукнулися, гуртуючись навколо створення доброчинної громадської організації під назвою: «Ліга порятунку дітей», що розпочала свою діяльність восени 1918 року. Надалі майже двісті інтелігентів міста на чолі з Володимиром Галактіоновичем стали членами «Ліги» й поставили собі за мету допомогти нещасним дітям вижити в умовах війни, голоду та тяжких інфекційних хвороб.

Зареєструвавши статут «Ліги» та визначивши основні напрямки роботи (турбота про дітей-сиріт та безпритульних, сприяння розумовому і фізичному вихованню, розробка питань правового та соціального захисту та ін.), працівники організації взялися за збір коштів на реальні повсякденні потреби. Усі члени «Ліги» сплачували щомісячні внески, залучалися кошти від приватних осіб, громадських організацій. Для розміщення майже десяти тисяч дітлахів було відкрито притулки в Полтавському повіті, Кобеляках, Лубнах, Миргороді, Гадячі, Зінькові, Хоролі та інших населених пунктах. Багато проблем треба було вирішити, щоб дитячі установи розпочали повноцінну роботу: правильно укомплектувати заклади дітьми, забезпечити їх найнеобхіднішим обладнанням, провести своєчасне фінансування. У Статуті Ліги визначалася мета цієї благодійної організації – у першу чергу турбота про дітей-сиріт і безпритульних, порятунок їх від голоду, сприяння фізичному, розумовому і моральному вихованню, розробка питань правового і соціального захисту. Для цього Ліга організовувала притулки, колонії, школи, молочні кухні, збирала продукти й одяг.

Влітку 1919 року у відповідальність членів «Ліги» тимчасово перейшли ще й дитячі установи «Ради захисту дітей». Для їх підтримки було виділено два мільйони карбованців. Через них постраждала родина Короленків, що зазнала нападу грабіжників, які дізналися про гроші у будинку письменника, отримані з казначейства. Але Короленко сміливо вступив у боротьбу з двома бандитами, чим і врятував багато маленьких життів. Врятовані кошти одразу ж були використані на підтримку дитячих установ.